YK: Kreikan pidätyskeskuksissa vakavia puutteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Kreikan pidätyskeskuksissa vakavia puutteita

Kreikkaa kehotetaan pikaisesti parantamaan turvapaikanhakijoiden pidätyskeskusten oloja.

YK on löytänyt vakavia puutteita turvapaikanhakijoiden pidätyssäilöistä Kreikassa. Useimmissa maan pidätyskeskuksissa olot eivät täyttäneet kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja, järjestön työryhmä totesi vierailtuaan maassa.

"Pidätettyjä pidetään kuukausia poliisin valvomissa tiloissa ja rajavartiolaitosten asemilla, vaikka tilat on suunniteltu enintään 24 tunnin oleskeluun", työryhmän jäsen Vladimir Tochilovsky sanoo.

Pidätykset saattavat kestää jopa 18 kuukautta. Turvapaikanhakijoita ja tuomittuja vankeja pidetään samoissa selleissä, mikä rikkoo työryhmän mukaan sekä kansallisia että kansainvälisiä normeja. Harva työryhmän haastattelemista pidätetyistä oli lisäksi tietoinen oikeudestaan ilmaiseen oikeusapuun.

YK:n työryhmä tapasi Kreikassa viranomaisia, kansalaisjärjestöjä ja kansainvälisiä järjestöjä ja vieraili useissa maan pidätyskeskuksissa. YK on kehottanut Kreikkaa parantamaan pidätettyjen oloja muuttamaan turvapaikanhakijoita koskevaa lainsäädäntöä.

Myös Amnesty International ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ovat aikaisemmin nostaneet esille turvapaikanhakijoiden surkean tilanteen Kreikassa.

Kreikan poliisi jäi kiinni pahoinpitelyn photoshoppauksesta

Viime päivinä mediassa on uutisoitu myös epäilyistä, joiden mukaan Kreikan poliisi olisi pahoinpidellyt ryöstöstä epäiltynä olleita miehiä. Kohu syntyi kun poliisi julkaisi pidätetystä valokuvan, josta oli jälkikäteen muokattu pois pahoinpidelyn jäljet.

Poliisi myönsi kuvanmuokkauksen, mutta kiisti pahoinpitelyn. Kreikan poliisin mukaan epäilty loukkaantyi pidätyksen aikana. Pidätetyn perheenjäsenet ja asianajaja ovat tilanteesta eri linjoilla, ja sanovat, että pahoinpitely on tapahtunut pidätyksen aikana, Amnesty International kertoo.

Järjestö on vaatinut viranomaisia tutkimaan poliisiin pahoinpitelysyytteet

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia