YK: Isis syyllistynyt ehkä kansanmurhaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Isis syyllistynyt ehkä kansanmurhaan

Jesidivähemmistö pyrittiin tuhoamaan ryhmänä, ihmisoikeusvaltuutetun toimisto arvioi.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on syyllistynyt mahdollisesti kansanmurhaan, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan hyökätessään Irakin etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä vastaan, sanoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR tuoreessa raportissaan.

Raportin ovat tehneet alueella vierailleet tutkijat, jotka haastattelivat yli sataa Isisin hyökkäyksiä todistanutta tai niistä selvinnyttä ihmistä. Tutkimus aloitettiin viime syyskuussa sen jälkeen, kun Isis oli vallannut laajoja alueita Pohjois-Irakista.

Raportin mukaan Isis on syyllistynyt tappoihin, kidutukseen, raiskauksiin, seksiorjuuteen, pakkokäännytykseen ja lapsisotilaiden rekrytointiin. Isisin elokuinen hyökkäys maan jesidivähemmistöä vastaan osoittaa, että tavoitteena oli tuhota jesidit ryhmänä. Tämä viittaa siihen, että kyseessä on kansanmurha.

Raportin mukaan Isis tappoi satoja jesidipoikia ja -miehiä elokuussa. Joissakin tapauksissa kylät tyhjennettiin täysin. Naisia ja tyttöjä myytiin avoimesti ja raiskattiin, pojat erotettiin vanhemmistaan, pakotettiin kääntymään islamiin ja vietiin taistelukoulutukseen. Heidät pakotettiin muun muassa katsomaan teloitusvideoita.

Isis on hyökännyt myös kristittyjä, turkmeeneja, kurdeja, sabea-mandealaisia, kakaeita ja shiioja vastaan, raportissa kerrotaan.

OHCHR kritisoi myös Irakin hallitusta siitä, ettei se ole kyennyt suojelemaan vastuullaan olevia ihmisiä. Turvallisuusjoukkojen ja siihen yhteyksissä olevien ryhmien on kerrottu syyllistyneen tappoihin, kidutukseen ja sieppauksiin. Kesäkuusta alkaen hallituksen virallisten ja epävirallisten joukkojen raja on tullut yhä epäselvemmäksi, se sanoo.

Raportin mukaan Irakin hallituksen pitäisi liittyä Rooman sopimukseen, mikä sallisi kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkivan rikoksia.

Irakin väkivaltaisuuksissa kuoli viime vuonna eniten siviilejä sitten vuosien 2006–2007, yli 12 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia