Viisi miljoonaa somalialaista ruokapulassa – viljantuotanto paikoin jopa puolittunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viisi miljoonaa somalialaista ruokapulassa – viljantuotanto paikoin jopa puolittunut

Yli 40 prosenttia somalialaista ei saa tarpeeksi ruokaa. Samaan aikaan tuhannet somalialaiset ovat palanneet maahan Keniasta, joka aikoo sulkea pakolaisleirinsä.

Yli 40 prosenttia Somalian väestöstä, noin viisi miljoonaa ihmistä, ei saa tarpeeksi ruokaa. Määrä on kasvanut 300 000 ihmisellä sitten helmikuun, varoittaa YK:n humanitaarisen avun järjestö OHCHR.

Taustalla on etenkin kuivuus, joka viime ja tänä vuonna on kurittanut tulvien ohella myös monia muitakin Afrikan maita El Niño -sääilmiön vauhdittamana. Somaliassa kuivuus on vaikuttanut etenkin maan perinteiseen vilja-aittaan, Etelä- ja Keski-Somaliaan, jossa viljantuotanto on vähentynyt lähes puolella verrattuna keskiarvoon, OHCHR:n tiedotteessa kerrotaan.

Erityisessä vaarassa on 1,1 miljoonaa ihmistä. Heistä monet ovat lapsia sekä maan sisäisiä pakolaisia. 3,9 miljoonaa ihmistä taas tarvitsisi elinkeinotukea, jotta heidän tilanteensa ei kriisiytyisi enää enempää. Somalian tämänvuotisesta avustusvetoomuksesta on kuitenkin rahoitettu vasta 32 prosenttia.

Sisällissodasta kärsivässä Somaliassa on usein ruokakriisejä. Vuonna 2011 maata kurittaneessa nälänhädässä kuoli noin 260 000 ihmistä.

Nyt tilannetta voi vaikeuttaa myös se, että Somalian naapurimaa Kenia aikoo sulkea pääosin somalipakolaisia majoittavat pakolaisleirinsä marraskuuhun mennessä. Maassa on satoja tuhansia somalipakolaisia, jotka saatetaan sen jälkeen karkottaa takaisin kotimaahansa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin viime viikolla julkaiseman raportin mukaan jo 10 000 ihmistä on palannut takaisin Somaliaan sen jälkeen, kun Kenia ilmoitti toukokuussa leirien sulkemisesta. Elokuun lopussa paluut jouduttiin jo jäädyttämään, sillä Somalian viranomaiset ilmoittivat, etteivät he pysty enää vastaanottamaan palaajia. Monelle pakolaiselle ei ole entisessä kotimaassa tarjolla juuri mitään.

HRW kritisoi myös YK:n pakolaisjärjestöä UNHCR:ää siitä, että se on mukana somalialaisten "vapaaehtoisen" paluun ohjelmassa, sillä sen mukaan monet somalialaiset palaavat kotimaahansa käytännössä pakon edessä. UNHCR on vakuuttanut edellyttävänsä vapaaehtoisuutta.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia