Trumpin aborttisääntö kurittaa kehitysmaiden naisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Trumpin aborttisääntö kurittaa kehitysmaiden naisia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti uudelleen käyttöön säädöksen, jonka mukaan maan tukemat järjestöt eivät saa antaa abortteja tai edes tietoa niistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ottanut uudelleen käyttöön presidentti Ronald Reaganin aikana aloitetun säännön, jonka mukaan Yhdysvaltain rahoitusta saavat kansainväliset järjestöt eivät saa tarjota abortteja, ohjata ketään niiden pariin tai edes antaa niistä tietoa. Kiellon pelätään olevan tuhoisa etenkin kehitysmaiden naisten kannalta.

"Trumpin sääntö ei vain vakavasti rajoita laillisen abortin saantia vaan sillä on myös salakavalia ja vahingollisia vaikutuksia naisten terveyteen yleisesti. Terveyspalveluita toimittavien pitää leikata palveluita, lisätä maksuja ja jopa sulkea klinikoita kokonaan rahoitusleikkausten vuoksi. Maailmassa on 225 miljoonaa naista, jotka haluavat välttää raskauden mutta eivät käytä modernia ehkäisyä. Tämä politiikka vie ehkäisyn yhä kauemmas heidän ulottuviltaan", sanoo perhesuunnittelujärjestö PAI kannanotossaan.

Käytännössä järjestöjen pitää valita Yhdysvaltain rahoituksen ja aborttien välillä. Maailman suurin ehkäisypalveluita välittävä järjestö IPPF on jo ilmoittanut, ettei se aio suostua sääntöön. Se kertoi voivansa menettää nyt 100 miljoona dollaria tukeaan.

Järjestöjen mukaan kielto myös merkitsee takapakkia sille edistykselle, joka perhesuunnitteluasioissa on viime vuosina saavutettu.

Sääntöä, jota kutsutaan global gag ruleksi, sovelsi aikoinaan myös presidentti George W. Bush. Trump kuitenkin on laajentanut sääntöä entisestään: siinä, missä se koski aiemmin vain perhesuunnittelujärjestöjä, nyt se koskee kaikkea terveystoimintaa.

Väestöliiton johtava asiantuntija Hilkka Vuorenmaa muistuttaa blogikirjoituksessaan, että Yhdysvaltain aiempien republikaanipresidenttien kausilla on rajoitettu seksuaaliterveyttä myös muilla keinoin, muun muassa leikkaamalla YK:n väestörahaston UNFPA:n rahoitusta. Nyt sama voi toistua.

"Kehitysmaiden köyhät naiset kantavat seuraukset usein omalla hengellään", hän toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia