Tarkkailijat: Ugandan vaaleissa ongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tarkkailijat: Ugandan vaaleissa ongelmia

Sosiaaliseen mediaan ei äänestyspäivänä päässyt, ja ääntenlasku oli epämääräistä.

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan Ugandan viimeviikkoiset presidentinvaalit eivät sujuneet kaikkien demokratian pelisääntöjen mukaan. Torstaina pidettyjen vaalien voittajaksi julistettiin istuva presidentti Yoweri Museveni, joka sai näin jo viidennen perättäisen valtakauden. Ugandan vaalikomission mukaan Museveni sai 60,8 prosenttia äänistä.

Jo ennen vaaleja muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoitti, että maassa häiritään ja uhkaillaan toimittajia ja aktivisteja kriitikoiden hiljentämiseksi.

EU:n tarkkailijoiden mukaan vaalit käytiinkin "häiritsevässä" ilmapiirissä. Vain pienessä osassa niistä ääntenlaskuasemista, joita EU tarkkaili, annettiin jakoon ääntenlaskutuloksia vaalipiireittäin, tarkkailuoperaation edustajat kertoivat. Vaalipäivänä myös pääsy sosiaaliseen mediaan estettiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Facebookissa, Twitterissä ja WhatsUppissa oli käyttökatkoja.

Vaaliviikolla oppositiojohtaja Kizza Besigye pidätettiin useaan otteeseen. Reuters kertoo, että hänet pidätettiin uudelleen tänään maanantaina, puolueen edustajien mukaan siksi, että tätä estetään näin kokoamasta todisteita vaalivilpistä.

Myös Kansainyhteisön vaalitarkkailuryhmän mukaan vaaleista puuttui tärkeitä demokratian elementtejä. Media ei toiminut tasapuolisesti, vaalisalaisuuden pitämisestä ei ole varmuutta ja vaalikomission kyky toimia oli kyseenalainen. Myös liikkumisen ja kokoontumisen vapautta rajoitettiin, mikä vaikeutti opposition ehdokkaiden kampanjointia vaalien alla.

Museveni on torjunut kritiikin.

"Sanoin niille eurooppalaisille --- etten tarvitse luentoja keneltäkään", hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kritisoinut vaaleja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia