Saksan kansalaisuutta hakevat joutuvat testiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saksan kansalaisuutta hakevat joutuvat testiin

Saksassa otetaan syyskuun alusta käyttöön testi, joka kansalaisuutta hakevien on läpäistävä.
Testi on herättänyt paljon kritiikkiä
poliittisissa piireissä ja maahanmuuttajajärjestöissä. Sen sijaan 70
prosenttia saksalaisista kannattaa sitä.

Saksassa otetaan syyskuun alusta käyttöön testi, joka kansalaisuutta hakevien on läpäistävä.

Mitkä ovat Saksan lipun värit ja missä järjestyksessä? Mikä valtiomuoto Saksassa on käytössä? Mikä on maan väkiluku? Testissä on yhteensä 33 monivalintakysymystä, jotka on valittu sattumanvaraisesti 310 kysymyksen joukosta. Kokelaan on testin läpäistäkseen vastattava oikein puoleen kysymyksistä.

Kansalaisuuden saamisen ehtona on myös, että hakija on asunut maassa kahdeksan vuotta, osaa
todistettavasti saksan kieltä, on maksukykyinen, kunnioittaa demokraattista järjestelmää eikä hänellä ole rikosrekisteriä.

Testin kysymykset julkistetaan etukäteen. Kansalaisuutta hakevat voivat harjoitella valmennuskursseilla, joissa opetetaan Saksan historiaa, kulttuuria ja kieltä.

 

Ristiriitainen vastaanotto

Testi on herättänyt paljon kritiikkiä poliittisissa piireissä ja maahanmuuttajajärjestöissä. Sen sijaan 70 prosenttia saksalaisista kannattaa sitä.

Liittokansleri Angela Merkel on kannattanut testin käyttöönottoa alusta saakka. Hän pitää sitä "oikeutettuna", koska kansalaisuuden myöntämisen ei pitäisi olla rutiiniasia.

Berlin-Branderburgin turkkilaisen liiton Safter Cinar syyttää Saksan hallitusta siitä, "ettei sillä ole kiinnostusta liittää ihmisiä tähän maahan".

Maassa 10 vuotta asunut Argentiinan juutalainen nainen pitää testiä hyvin arkaluontoisena, koska "saksalaisuudella" on rasistisia ja elitistisiä sivujuonteita.

 

Vanhat lait hankaloittavat kansalaisuuden saamista

Kymmenosa asukkaista ulkomaalaisia 

Saksassa asuu yhdeksän miljoonaa ulkomaalaista, mikä on 11 prosenttia väestöstä. Valtaosa heistä on turkkilaisia.

Yksi viidesosa ulkomaalaisina pidetyistä on syntynyt Saksassa. He eivät ole maan kansalaisia, koska aikaisemmin kansalaisuus määräytyi vanhempien kansalaisuuden mukaan.

Vuonna 2000 hyväksytty laki antaa Saksassa syntyneille mahdollisuuden hakea kansalaisuutta. Vuoteen 2006 mennessä yli miljoona ulkomaalaista haki kansalaisuutta tämän lain nojalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia