Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu Ghanassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu Ghanassa


Britannian suurimman suklaanvalmistajan sitoutuminen Reilun kaupan kaakaon käyttöön nostaa ghanalaisen Reilun kaakaon viennin viidestä tonnista viiteentoista.

Reilun kaakaon vienti Ghanasta kolminkertaistuu, sillä Britannian suurin suklaanvalmistaja Cadbury on sitoutunut ostamaan sitä 40 000 viljelijän osuuskunnalta.

Sopimus takaa ghanalaiselle Kuapa Kooko -osuuskunnalle vuodessa 560 000 euron lisätulot verrattuna hintaan, jonka se on saanut Ghanan kaakaopörssiltä, osuuskunnan johtaja Kwabena Ohemeng Tinyase kertoo.

"Uskomme, että reilun kaupan järjestelmään sidottu kumppanuutemme Cadburyn kanssa vahvistaa ja lisää kaakaontuotantoamme", hän jatkaa.

Järjestely kolminkertaistaa asteittain Ghanan reilun kaakaon viennin 5 000 tonnista 15 000 tonniin. Se on muutama prosentti alan kärkeen kuuluvan Ghanan koko kaakaontuotannosta, joka on parhaimmillaan noussut 700 000 tonniin.

Cadburyn johdon mukaan yritys pyrkii yhteistyössä ghanalaisten kanssa innostamaan lisää kaakaonviljelijöitä perustamaan osuuskuntia ja ryhtymään reilun kaupan tuottajiksi.

Myös Ghanan hallitus on huolissaan kaakaontuottajien heikosta asemasta ja alan tulevaisuudesta. Nykyisen viljelijäpolven vanhetessa nuoria ei ole helppo saada jatkajiksi. Valtio on vastikään alkanut tarjota heille edullisia asuntoja.

Kwasi Gyan, 70, viljelee kaakaota Nankesessa pääkaupungin Accran ulkopuolella. Hän valittaa, että valtio maksaa kaakaopavuista liian vähän, mutta ei ole silti liittynyt reilun kaupan tuottajiin.

"Tiedän, että jäsenet saavat hyviä etuja, mutta minun perheeni myy toiselle yhtiölle", hän sanoo.

Kuapa Kookon johtajalle tilanne on tuttu. "Vahvat perhesiteet muihin yhtiöihin ovat estäneet joitakin viljelijöitä liittymästä meihin", Tinyase sanoo.

"Kun olen kunnolla tutkinut ja ymmärtänyt, mitä he edustavat, saatan muuttaa mieleni ja liittyä siihen perheeseen", Gyan pohtii.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia