Raportti: Luonnon monimuotoisuuden suojelu epäonnistunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Luonnon monimuotoisuuden suojelu epäonnistunut

Maailma asetti vuonna 2010 56 tavoitetta biodiversiteetin säilyttämiseksi. Tähän mennessä vain viisi on edennyt tarpeeksi.

Maailma on pahasti jäljessä tavoitteissaan suojella luonnon monimuotoisuutta. Lähivuosina tarvitaan miljardeja euroja tilanteen korjaamiseksi, käy ilmi tuoreesta YK-raportista.

Raportissa arvioidaan vuonna 2010 sovitun globaalin toimintasuunnitelman toteutumista. Suunnitelman tarkoituksena on pysäyttää maapallon luonnon köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä, ja se on osa vuonna 1992 solmittua YK:n biodiversiteettisopimusta. Toimintasuunnitelman tähänastista toteutumista arvioidaan tällä ja ensi viikolla Etelä-Koreassa järjestettävässä sopimuksen osapuolikokouksessa.

Raportin mukaan maailma on edennyt esimerkiksi suojelualueiden lisäämisessä: lähes neljännes maista on onnistunut nostamaan suojelualueiden osuuden 17 prosenttiin.

Käytännössä melkein kaikessa muussa on epäonnistuttu: tavoitteita on yhteensä 56, ja niistä vain viisi on edistynyt riittävästi. Tavoitteisiin kuuluu esimerkiksi luonnollisten elinympäristöjen häviämisen puolittaminen, mutta metsien katoaminen on yhä hälyttävällä tasolla. Luonnollisessa tai lähes luonnollisessa tilassa olevien maa-alueiden määrä on laskenut viime vuosina, raportissa kerrotaan. Biodiversiteetille haitallisia kannusteita ei ole poistettu eikä uhanalaisten lajien sukupuuttoa ole kyetty estämään, raportissa todetaan.

Tavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2020 mennessä tarvitaan todennäköisesti noin 120–350 miljardia euroa, raportissa lasketaan.

Viime viikolla myös ympäristöjärjestö WWF varoitti luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Sen Living Planet -raportin mukaan viimeisten 40 vuoden aikana yli puolet maailman selkärankaisten lajien populaatioista on hävinnyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia