Raportti: Lisää vuosituhattavoitteita saavutettavissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lisää vuosituhattavoitteita saavutettavissa

Vuosituhattavoitteiden määräaika on ensi vuonna, mutta enemmän voidaan yhä tehdä, sanoo YK.

Osa saavuttamattomista vuosituhattavoitteista on mahdollista saavuttaa, vaikka määräaika on jo ensi vuoden lopulla, sanoo YK.

Järjestön maanantaina julkaiseman raportin (pdf) mukaan vielä saavutettavissa olevia tavoitteita ovat esimerkiksi nälkäisten osuuden puolittaminen sekä malaria-, tuberkuloosi- ja hiv-potilaiden hoitoonpääsyn parantaminen.

Nälkäisten osuus kehitysmaissa on nykyisin noin 14 prosenttia. Vuonna 1990, johon kehitystä verrataan, osuus oli 24. Raportin mukaan nälkäisten osuuden puolittaminen vaatii kuitenkin lisätoimia, sillä edistys on hidastunut.

Jo aiemmin saavutettuihin tavoitteisiin kuuluvat esimerkiksi köyhyyden ja ilman juomavettä olevien osuuden puolittaminen sekä peruskoulutuksen tasa-arvo. Myös esimerkiksi naisten poliittinen osallistuminen on edistynyt.

Raportin mukaan osa tavoitteista on kuitenkin karkaamassa käsistä. Ilman sanitaatiota olevien osuuden sekä äitiys- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen ei ole edistynyt riittävästi, vaikka keinot siihen ovat olemassa.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO puolestaan varoitti kesäkuussa, että myöskään universaalia peruskoulutusta ei tulla saavuttamaan määräaikaan mennessä.

Sen sijaan monet kehittyneille maille asetetut tavoitteet ovat edistyneet hyvin. Kehitysapua annettiin vuonna 2013 enemmän kuin koskaan, 80 prosenttia kehitysmaiden tuotteista pääsee kehittyneisiin maihin verovapaasti ja velat ovat pudonneet lähes 75 prosenttia, raportissa kerrotaan.

Vuonna 2000 asetettujen vuosituhattavoitteiden määräaika saavutetaan ensi vuoden lopussa. Uusia kehitystavoitteita sorvataan parhaillaan, ja ne on määrä hyväksyä syksyllä 2015.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia