OECD: Köyhimmät maat saavat yhä vähemmän kehitysapua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

OECD: Köyhimmät maat saavat yhä vähemmän kehitysapua

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan osasyynä on kehitysavun suuntaaminen pakolaiskulujen kattamiseen.

Vuonna 2014 annettiin kehitysapua enemmän kuin koskaan, mutta samalla apu maailman 48:lle vähiten kehittyneelle maalle vähentyi, käy ilmi teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n julkistamista tilastoista.

OECD julkisti vuoden 2014 alustavat kehitysaputilastot jo huhtikuussa 2015, mutta lopullisista tilastoista tiedotettiin vasta tällä viikolla.

OECD:n tilastokeskuksen johtajan Yasmin Ahmadin uutistoimisto Reutersille antamien kommenttinen mukaan vähiten kehittyneiden maiden avun väheneminen on useita vuosia jatkunut huolestuttava trendi.

Tuoreiden tietojen mukaan kokonaisuudessaan DAC-maat antoivat vuonna 2014 kehitysapua 137,2 miljardia dollaria, eli 126,2 miljardia euroa, 1,2 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Summasta noin 30 prosenttia suunnattiin kaikkein vähiten kehittyneille maille – kolme prosenttiyksikköä ja yli neljämiljardia dollaria vähemmän kuin vuonna 2013.

OECD:n mukaan iso osa pudotuksesta liittyy Myanmarin velkahelpotusten vähenemiseen, mutta vaikka niitä ei otettaisikaan huomioon, summa olisi silti ollut 4,6 prosenttia edellisvuotta pienempi. Lisäksi rikkaat maat ovat luvanneet käyttää 0,15–0,2 prosenttia bruttokansantulostaan vähiten kehittyneille maille suunnattuun kehitysapuun, mutta nyt osuus on vain 0,09 prosenttia.

Kehitystutkimusinstituutti CGD:n asiantuntijoiden Owen Barderin ja Matt Judenin blogikirjoituksen mukaan osasyy avun vähenemiseen on Lähi-idän pakolaiskriisissä, sillä OECD:n sääntöjen mukaan osan kehitysavusta voi suunnata oman maan pakolaiskulujen hoitoon.

Toisaalta eniten leikanneet maat, Japani ja Kanada, eivät edes kärsi pakolaiskriisistä, kirjoittaa One-köyhyyskampanjan Euroopan johtaja Adrian Lovett Guardian-lehdessä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vuoden 2014 luvut ovat ajalta ennen pakolaiskriisin kärjistymistä – tänä vuonna luvut saattavat siis olla vielä synkemmät.

Suomi kuuluu maihin, jotka ovat lisänneet apua vähiten kehittyneille maille. Vuonna 2013 summa oli 509 miljoonaa, vuonna 2014 568 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia