Naisiin kohdistuva väkivalta osa sotataktiikkaa Irakissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisiin kohdistuva väkivalta osa sotataktiikkaa Irakissa

Noin 14 000 naista on kuollut Irakin konfliktissa, kerrotaan tuoreessa raportissa.

Irakin konfliktissa on kuollut noin 14 000 naista. Äärijärjestö Isisin nousun myötä naisiin kohdistuva väkivalta nostaa jälleen päätään, arvioidaan tuoreessa kansalaisjärjestöjen raportissa (pdf).

Väkivalta Irakissa alkoi vuonna 2003 Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hyökättyä maahan. Sen jälkeen maa on suistunut käytännössä sisällissotaan.

Ceasefire Centre for Civilian Rightsin sekä Minority Rights Group Internationalin raportin mukaan naisiin kohdistuvista hyökkäyksistä on tullut osa sotataktiikkaa, jota käyttävät molemmat osapuolet. Naisia on kuollut pommituksissa ja ilmahyökkäyksissä, mutta he ovat myös tarkoituksellisen väkivallan kohteena esimerkiksi poliittisin, moraalisin tai uskonnollisin perustein.

"Sekä sunni- että shiiataistelijat ovat teloittaneet massoittain naisia moraalikoodien rikkomisen takia. He ovat vapaita tappamaan yhä uudelleen", sanoo Mark Lattimer, Ceasefire Centren johtaja.

Irakin väkivalta on tehnyt monesta naisesta leskiä, mikä lisää heidän haavoittuvuuttaan. Raportin mukaan tuhansia naisia on siepattu tai kaapattu seksiorjiksi konfliktin aikana.

Isisin tiedetään siepanneen viime vuonna yli 3 000 naista. Sieppauksia tapahtui kuitenkin jo Isisin tuloa ennen, raportissa muistutetaan.

"Satoja naisia on kadonnut Irakin kaduilta konfliktin alusta alkaen. Irakin ja kurdien viranomaisten on lopetettava asiasta vaikeneminen", sanoo raportin kirjoittaja Miriam Puttick.

Käsityksen perheen kunniasta vaikuttavat siihen, ettei sieppauksista kerrota, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia