Naisia kannustetaan pyöräilemään Etelä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisia kannustetaan pyöräilemään Etelä-Afrikassa

Polkupyörä voi tuoda tuntuvaa helpotusta afrikkalaisnaisten elämään, Etelä-Afrikassa käynnistynyt kampanja esittää. Naisten pyöräilyä jarruttavat kuitenkin monet esteet asenteista turvallisuusongelmiin.

Polkupyörä voi tuoda tuntuvaa helpotusta afrikkalaisnaisten elämään, Etelä-Afrikassa käytävä kampanja muistuttaa. Naisten pyöräilyä jarruttavat kuitenkin monet esteet asenteista turvallisuusongelmiin.

"Useimpien mielestä pyöräily kuuluu lapsille, muttei missään nimessä afrikkalaisille naisille, varsinkaan naimisissa oleville", Myolisi Njoli Luvo Bicycles -järjestöstä sanoo.

Järjestö toteuttaa Naiset pyöräilevät -kampanjaa Länsi-Kapin maakuntahallinnon toimeksiannosta.

Pyöräilyjärjestöt korostavat sukupuolten tasa-arvoa ja naisten mahdollisuutta parantaa taloudellis-sosiaalista asemaansa uuden kulkuneuvon avulla. Liikkumismuoto ei kuitenkaan ole riskitön.

Vuosien 1999-2004 kansainväliset tilastot paljastavat, että Etelä-Afrikan maantiekuolleisuus on maailman korkein. Onnettomuuksien uhreista 40-45 prosenttia ei käyttänyt moottoriajoneuvoa.

"Etelä-Afrikassa ei kunnioiteta elämää", Kapkaupungin yliopiston liikennetutkija Marianne Vanderschuren sanoo.

Lapsista ja perheestä vastuuta kantavat naiset voivat hänen mukaansa kokea pyöräilyn liian vaaralliseksi.

Polkeminen ei myöskään kohenna afrikkalaisen statusta: arvostetut henkilöt ajavat autolla.

Naiset pyöräilevät -kampanja polkee kuitenkin sisukkaasti vastavirtaan. Se jakoi vastikään todistukset 20:lle pyöräkurssin läpäisseelle naiselle Kapkaupungin köyhällä Khayelitshan alueella.

"Nämä naiset ovat oivaltaneet pyöräilyn edut", iloitsee Njoli, jonka mukaan kurssin on läpäissyt jo parisen sataa naista.

Vanderschuren jatkaa, että pyöräily soveltuu mainiosti naisille, jotka tekevät päivän mittaan useita lyhyehköjä matkoja ruuhka-aikojen ulkopuolella yhdistellen työn, lastenhoidon ja muiden kotitöiden tuomia velvoitteita.

"Pyörä sopii minulle, koska voin toimia omien aikataulujeni mukaan", vahvistaa Juanita Maguni, joka polkee töihin Manenbergin lähiössä.

"Ajaminen sujuu helposti, mutta vaikeampaa on olla piittaamatta ihmisten kommenteista. Se vaatii rohkeutta", hän pohtii.

Polkupyörä on taloudellinen kulkuneuvo, joka päihittää muut halpuudessa, nopeudessa ja tehokkuudessa 5-20 kilometrin matkoilla.

Etelä-Afrikkaan tuodaan hollantilaisten ja saksalaisten kansalaisjärjestöjen avustuksella käytettyjä pyöriä, joiden omistajaksi pääsee noin 20 eurolla. Summa ei kuitenkaan ole köyhässä maassa mitätön: se vastaa noin kahden kuukauden minibussimatkoja.

YK:n mukaan Etelä-Afrikan 48 miljoonasta asukkaasta kolmannes elää alle kahdella dollarilla (1,4 eurolla) päivässä.

Vuonna 2003 tehty selvitys kertoo, että noin 50 euroa kuussa ansaitsevat eteläafrikkalaiset julkisen liikenteen käyttäjät kuluttavat yli kolmanneksen tuloistaan matkoihin. Liikenne nielaisee reilun viidenneksen tuloista 80 prosentilla työmatkalaisista.

"Köyhyys vaikeuttaa kaupunkilaisten liikkumista, ja liikkumismahdollisuuksien puute puolestaan pahentaa köyhyyttä", Aimee Gauthier Access Africa -järjestöstä kiteyttää.

Etelä-Afrikan hallitus uskoo polkupyörän apuun köyhyyden vähentämisessä. Se aikoo jakaa miljoona pyörää naisille, terveystyöntekijöille ja koululaisille vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia