Myanmar rajoittaa eriuskoisten avioliittoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmar rajoittaa eriuskoisten avioliittoja

Kiistelty lakimuutos on osa neljän ehdotuksen pakettia, jonka takana on muslimivihamieliseksi tunnettu ryhmä.

Myanmarin parlamentti on hyväksynyt kiistanalaisen avioliittolain, joka rajoittaa buddhalaisten naisten ja näiden ei-buddhalaisten miesten oikeuksia.

Viime viikolla hyväksytyn lain mukaan tapauksissa, joissa vaimo on buddhalainen ja mies ei, pariskunnan avioliittohakemus laitetaan julkisesti näkyville ja mikäli sille ilmenee vastustusta, tapaus voidaan viedä paikalliseen tuomioistuimeen. Mikäli ei-buddhalainen aviomies loukkaa buddhalaisuutta, tuloksena voi olla avioero ilman oikeutta omaisuuteen tai lasten huoltajuuteen.

Laki tulee voimaan takautuvasti, ja niiden, jotka ovat jo naimisissa, on nyt rekisteröidyttävä.

YK, EU ja Myanmarin avunantajat ovat kritisoineet lakia rajusti. Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan laki rikkoo esimerkiksi yksityisyyden suojan ja uskonnonvapauden periaatteita (HRW).

"Avioliittolaki on räikeä yritys tukahduttaa uskontojen väliset avioliitot käyttämällä hyväksi absurdeja väitteitä buddhalaisnaisten auttamisesta. Se on viimeisin potentiaalinen kannustin muslimivastaiseen väkivaltaan, johon uskonnolliset ääriliikkeet rohkaisevat, eikä presidentin pitäisi allekirjoittaa sitä", sanoo Phil Robertson, HRW:n Aasian apulaisjohtaja.

Laki on osa neljän lakimuutoksen pakettia. Sitä on Myanmarissa ehdottanut vaikutusvaltainen uskonnollisten johtajien järjestö, joka on lietsonut viime vuosina leimahtanutta vihaa muslimiryhmiä, etenkin vainottua rohingavähemmistöä, kohtaan. Ensimmäinen lakiesitys naisten lapsiluvun rajaamisesta meni läpi jo toukokuussa. Loput lait puolestaan koskevat uskonnon vaihtamista sekä yksiavioisuutta.

Lait rajoittaisivat mahdollisuuksia vaihtaa uskontoa ja kieltäisivät avioliiton ulkopuoliset suhteet, kertoo Toronto Star -lehti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia