Meksikossa vaaditaan yhä opiskelijoiden katoamisen selvittämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikossa vaaditaan yhä opiskelijoiden katoamisen selvittämistä

Riippumattoman tutkimuksen mukaan hallituksen selitys 43 opiskelijan vuoden takaiseen katoamiseen ei ole pätevä.

Tuhannet ihmiset marssivat viime viikonloppuna Meksikon pääkaupungissa vuosi sitten tapahtuneen opettajaopiskelijoiden katoamisen selvittämiseksi. Vaikka katoamiset julistettiin selvitetyiksi jo tammikuussa, uusien tietojen mukaan maan hallituksen antama virallinen selitys tapahtumiin ei ole pätevä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lauantaiseen marssiin osallistui yli 8 000 ihmistä, jotka vaativat 26.9.2014 kadonneiden 43 opiskelijan palauttamista elävinä.

Ayotzinapan normaalikoulussa Guerreron osavaltiossa kadonneet opiskelijat katosivat mielenosoituksessa syntyneen kahakan yhteydessä. Tähän mennessä vain kahden opiskelijan jäännöksiä on löydetty, ja näistäkin löydöksistä toinen on epävarma.

Tapaus sai tuhannet meksikolaiset kaduille vaatimaan tapauksen sekä myös maan muiden katoamistapausten selvittämistä. Meksikossa on kadonnut tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun hallituksen sota huumeita vastaan alkoi vuonna 2006. Viime vuosina lähes 30 000 ihmistä on kadonnut, useimmat jälkiä jättämättä.

Viranomaisten selitys Guerreron tapaukseen on ollut, että paikallinen korruptoitunut poliisi luovutti opiskelijat huumejengin jäsenille, jotka tappoivat nämä ja polttivat paikallisella kaatopaikalla. Kadonneiden omaiset ovat kuitenkin yhä vaatineet tapauksen selvittämistä. He vierailivat viime keväänä myös Suomessa.

Myöskään syyskuun alussa ilmestyneen Väli-Amerikan ihmisoikeuskomission riippumattoman tutkimuksen mukaan viranomaisten kaatopaikkateoria ei voi pitää paikkaansa, sillä ruumiiden poltto alueella ei olisi ollut mahdollista. Sen mukaan viranomaiset myös jättivät todisteita tutkimatta ja kiduttivat epäiltyjä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tapausta laajasti. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan peittely on ollut skandaalimaista.

"Ayotzinapan tragedia on yksi pahimmista Meksikon lähihistorian ihmisoikeustragedioista. Se on paljastanut, että kuka tahansa voi kadota savuna ilmaan maassa, jossa vallassa olevat keskittyvät jälkien peittelyyn. Ellei presidentti ryhdy toimiin heti, hänet nähdään maailmalla yhä kauheuksien mahdollistajana", sanoi järjestön Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas katoamisen vuosipäivänä.

Uutislähteiden mukaan maan hallitus on luvannut, että katoamista tutkitaan lisää. Maan Enrique Peña Nieto on myös ehdottanut, että maahan perustettaisiin uusi syyttäjäntoimisto kaikkien katoamisten tutkimiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia