Lampedusan lapset odottavat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lampedusan lapset odottavat

Mitä haluamme kertoa tuleville sukupolville siitä, mitä 2010-luvulla tapahtui rajoillamme, kysyy Sanna Vesikansa.


Artikkeli on julkaistu alun perin Pelastakaa Lapset ry:n blogissa.

Viimeisen viikon aikana 250 lasta ylitti vaarallisen Välimeren ja pääsi hengissä Lampedusan saarelle. Kylmään veteen paleltuneiden 300 hengen joukossa oli myös lapsia.

Italian rannikon täysissä vastaanottokeskuksissa asuu jo yli 700 yksin tullutta lasta odottaen sijoituspaikkaa, lastensuojelun tukitoimia ja pääsyä pois saarelta. Erityistä suojelua tarvitsevien yksin maahan tulleiden lasten tilanne huononee päivä päivältä, kun uusia tulijoita yritetään mahduttaa täysiin keskuksiin. Yksin turvapaikkaa hakeneiden lasten pitäisi päästä mahdollisimman pian kodinomaiseen sijoituspaikkaan, sillä he ovat erityisessä riskissä joutua väkivallan, hyväksikäytön ja ihmiskaupan uhreiksi.

Pelastakaa Lapset toisti taas tänään vetoomuksen EU-maiden johtajille, että Euroopan on pelastettava ja etsittävä Välimereen hukkuvia ihmisiä. Nykyiset EU:n etsintä- ja pelastustoimet ovat täysin riittämättömiä. Pelastakaa Lapset myös varoittaa, ettei Italia ole varautunut siirtolaisten tulvaan eivätkä yksin maahan tulleet lapset pääse riittävän nopeasti lastensuojelujärjestelmän piiriin.

Mitä sanovat Stubb, Räsänen tai Tuomioja? Eivät mitään. Suomi ei ole aikaisemminkaan ollut kovin aktiivinen EU:n etelärajan ongelmien ratkojana.

Yhtä hiljaa muutkin EU-pomot.

Tämän humanitaarisen kriisin ratkaisemiseen ei tarvita mutkikasta diplomatiaa tai Ukrainaa, Venäjää, Yhdysvaltoja tai Kiinaa. Kyseessä on EU:n ulkoraja, josta voimme täysin itsenäisesti päättää.

Suomi on EU:n rajavaltio. Mitä jos Itämeren yli tulisi sama määrä ihmisiä, yli 200 000 siirtolaista vuoden aikana? Jos muut EU-maat eivät korvaansa loksauttaneet – jatkaisivat elämäänsä, vaikka tuhansia ihmisiä naarattasiin vedestä Suomen rannikkokaupunkien keskuksiin?

"Mitä jos Itämeren yli tulisi sama määrä ihmisiä, yli 200 000 siirtolaista vuoden aikana?"

Osallistuin syksyllä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n erityisistuntoon Afrikan pakolaistilanteesta. EU:n virallisessa puheenvuorossa ei kertaakaan mainittu sanaa 'Välimeri', vaikka siitä on tullut hauta tuhansille ihmisille.

Vuoden 2014 aikana Välimereen hukkui 3 500 ihmistä – pitäisikö perään kirjoittaa huutomerkki, piste vai (väsynyt huokaus)?

Alkuvuoden aikana siirtolaisten määrä on vain kiihtynyt. Tammi–helmikuun aikana Italiaan on tullut meren yli lähes 6 500 ihmistä, joista 500 on naisia ja yli 700 lasta. Heistä 200 on ylittänyt Välimeren tammi–helmikuussa yksin, ilman vanhempia tai sukulaisia.

Tulijoista suuri osa pakenee sotaa Syyriasta ja Irakista. Neljä miljoona syyrialaista on sotaa paossa naapurimaissa eikä ihmisvirta Eurooppaan tule pian loppumaan, vaikka kuinka haluaisimme sen unohtaa. Viime viikkojen levottomuudet Libyassa ovat lisänneet lähtijöiden määrää, sillä Libya on vuosia ollut köyhyyttä ja konflikteja pakenevien ihmisten risteysasema.

Italia ja muut Välimeren maat eivät mitenkään kykene yksin huolehtimaan siirtolaisten vastaanottamisesta. Pelastakaa Lapset auttaa Italiassa vastaanottokeskuksissa ja yksin maahan tulleiden lasten parissa eri puolella maata, mutta sekään ei riitä.

EU:n on päästettävä sotaa pakenevat tulemaan laillisia reittejä humanitaarisilla viisumeilla. Myös köyhyyttä pakenevien tilanteeseen on löydettävä kestävämpi keino kuin helikoptereita lentämään meren ylle.

Millaisessa Euroopassa haluamme elää? Mitä haluamme kertoa tuleville sukupolville, mitä 2010-luvulla tapahtui rajoillamme?

Kirjoittaja on Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön neuvonantaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia