Lakialoite laittaa Venäjän kansalaisjärjestöt ahtaalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lakialoite laittaa Venäjän kansalaisjärjestöt ahtaalle

Venäjän ote ulkomaista rahoitusta saavista järjestöistä tiukkenee merkittävästi, jos esitys menee läpi, Human Rights Watch toteaa.

Human Rights Watch vaatii Venäjää hylkäämään lakialoitteen, joka leimaisi kaikki ulkomaista rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt "vieraiksi agenteiksi" ja vaikeuttaisi näin vakavasti järjestöjen toimintaa.

Duuma hyväksyi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän esittämän lakialoitteen viime viikolla. Se vaatii vielä kaksi käsittelyä tullakseen hyväksytyksi. 

Lain arvellaan pyrkivän hillitsemään protesteja presidentti Putinia vastaan.

"Esitys pyrkii marginalisoimaan ja horjuttamaan uskoa ulkomaista rahoitusta saaviin ryhmiin, jotka edistävät muutosta Venäjällä," toteaa Human Rights Watchin Keski-Aasian ja Euroopan ohjelmajohtaja Rachel Denber.

Aloite vaatii kyseisiä järjestöjä rekisteröitymään oikeusministeriöön ulkomaisena agenttina, jos ne osallistuvat poliittiseen toimintaan. Niiden tulisi myös selvästi identifioida itsensä ulkomaiseksi agentiksi kaikissa julkisissa esityksissä, julkaisuissa ja nettisivuilla.

"Sanalla 'ulkomainen agentti' on selvästi negatiivinen merkitys Venäjällä tarkoittaen ulkomaista vakoojaa," Denber sanoo.

Human Rights Watch on vedonnut erityisesti Yhdysvaltoihin ja EU:hun, jotta ne yksiselitteisesti yhtyisivät vaatimukseen hylätä lakiesitys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia