Lääkärit ilman rajoja boikotoi humanitaarisen avun superkokousta – "vain hyviä aikomuksia" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärit ilman rajoja boikotoi humanitaarisen avun superkokousta – "vain hyviä aikomuksia"

Maailman humanitaarisen avun konferenssi ei vaadi riittävästi valtioilta sitoutumista kansainvälisten lakien noudattamiseen, kritisoi järjestö.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on ilmoittanut vetäytyvänsä toukokuun lopulla pidettävästä maailman humanitaarisen avun konferenssista. Sen mukaan kokous ei tule puuttumaan katastrofitilanteissa tapahtuviin kansainvälisten lakien loukkauksiin tai nykyisiin valtaviin humanitaarisen avun tarpeisiin, vaan siellä tullaan näkemään vain "hyviä aikomuksia" samaan aikaan, kun järjestelmälliset rikkomukset siviilejä kohtaan jatkuvat.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin koolle kutsuma, historian ensimmäinen maailman humanitaarisen avun konferenssi pidetään 23.–24.5 Istanbulissa. Sen tarkoituksena on muun muassa "elvyttää sitoutuminen inhimillisyyteen ja humanitaaristen periaatteiden universaaliuuteen". Taustalla on viimeaikaisten kriisien kärjistyminen, mikä on johtanut muun muassa humanitaarisen avun ennätysmäiseen rahapulaan sekä keskusteluun siitä, pitäisikö koko järjestelmä uudistaa.

MSF on osallistunut konferenssivalmisteluihin, mutta eilen se julkaisi kannanoton, jonka mukaan se ei tule osallistumaan koko tapahtumaan. Sen mukaan ei ole enää toivoa siitä, että kokous puuttuisi humanitaarisen avun heikkouksiin etenkään konflikti- tai epidemiatilanteissa. Sen mukaan kokouksessa pitäisi vahvistaa humanitaarisen toiminnan suojelemista ja varmistaa esimerkiksi avustustoimijoiden pääsy katastrofialueille, mutta sen sijaan kokous uhkaa tehdä humanitaarisesta avusta osan laajempaa kehitysagendaa, mikä ei auta uhreja.

Järjestö muistuttaa, että viime vuonna 75:tä sen tukemaa tai pyörittämää sairaalaa pommitettiin, mikä rikkoo sodan kansainvälisiä sääntöjä. Lisäksi siviileitä pommitettiin muissa olosuhteissa myös Syyriassa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa ja Afganistanissa. Myös Eurooppaan tulevien siirtolaisten ja pakolaisten kohtelu on sen mukaan epäinhimillistä.

Aiemmin tällä viikolla järjestö kritisoi YK:n turvallisuusneuvostoa, jonka pysyvistä jäsenistä osa on sekaantunut terveyskeskuksiin tehtyihin iskuihin.

Järjestö kritisoi myös kokouksen epämääräisiä aikomuksia "pitää yllä normeja" ja "lopettaa tarpeet". Kokouksessa tehtävien lupausten ei-sitova luonne myös tarkoittaa, että harvat toimijat sitoutuvat mihinkään, mihin ne eivät jo aiemmin ole sitoutuneet, se huomauttaa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema kokouksen edustaja Herve Verhoosel kertoo olevansa pettynyt MSF:n päätökseen. Hänen mukaansa kokous olisi nimenomaan mahdollisuus muun muassa suojella siviileitä sekä lisätä kansainvälisten lakien noudattamista.

Kokoukseen on määrä tulla noin 5 000 osanottajaa. Reutersin mukaan vasta 80 maata on varmistanut osallistumisensa kokoukseen, mutta toiveissa on, että 120 maata tulisi mukaan.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia