Kenia karkottaa somalipakolaisia turvallisuusoperaatiossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenia karkottaa somalipakolaisia turvallisuusoperaatiossa

Samaan aikaan 200 000 somalilasta voi kuolla nälkään UNICEFin rahapulan vuoksi.

Kenian viranomaiset ovat karkottaneet huhtikuun alun jälkeen 359 somalia. Ainakin kolme heistä on ollut rekisteröityjä pakolaisia, ihmisoikeusjärjestöt kertovat. Kenia on karkottanut somaleita jo neljään otteeseen huhtikuun alun jälkeen.

Taustalla on maan aloittama turvallisuusoperaatio, jolla pyritään puuttumaan maata viime aikoina ravistelleisiin pommi-iskuihin. Iskujen epäillään olevan Somalian terroristijärjestön al-Shabaabin tekemiä. Liike ilmoitti viime viikolla siirtävänsä pyhän sotansa Nairobin sisälle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan syntipukeiksi ovat joutuneet Kenian somalit. Jopa yli 4 000 somalia pidätettiin pelkästään turvallisuusoperaation ensimmäisen viikon aikana. Kukaan ei Amnestyn tietojen mukaan ole saanut terrorismisyytettä.

Somaleja on myös kiristetty ja pahoinpidelty. Yli tuhat on pakkosiirretty ylikansoitetuille leireille, osaa on pidetty ahtaissa selleissä ja jalkapallostadioneilla. Amnestyn mukaan eräässä tapauksessa kotiinsa jäänyt vauva kuoli äidin ollessa kolme päivää pidätettynä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Kenia aikoo karkottaa kaikki maassa olevat paperittomat somalit. Järjestö muistuttaa, että kansainvälisen ihmisoikeuslain mukaan on kiellettyä palauttaa ihmisiä tilanteisiin, joissa he ovat vaarassa joutua kidutetuiksi tai julman, halventavan tai epäinhimillisen kohtelun uhreiksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Somalian hallitus on reagoinut karkotuksiin perumalla neuvottelut, joissa maiden piti keskustella somalipakolaisten vapaaehtoisesta paluusta kotimaahansa.

Keniassa on noin puoli miljoonaa somalipakolaista, jotka ovat paenneet maansa yli 20 vuotta kestäneitä väkivaltaisuuksia. Kenia taistelee Somalian hallituksen tavoin terroristiliike al-Shabaabia vastaan.

Samaan aikaan Somalian humanitaarinen tilanne on pahenemassa entisestään. YK:n lastenjärjestö UNICEF sanoi tällä viikolla, että sen on jäädytettävä tärkeimmät terveyspalvelut, mikäli se ei saa kuukauden sisällä lisää rahaa operaatioihinsa. Se tarkoittaisi esimerkiksi, että 620 000 lasta jäisi ilman rokotteita ja muita perusterveydenhuollon palveluita. UNICEF rahoittaa yli 70 prosenttia Somalian terveyspalveluista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia