Kampanja vaatii puuttumista YK:n rauhanturvaajien seksuaalirikoksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kampanja vaatii puuttumista YK:n rauhanturvaajien seksuaalirikoksiin

YK:n nollatoleranssi ei ole toiminut, kritisoi kampanjaryhmä.

YK:n rauhanturvaajien immuniteetti on poistettava ja on perustettava riippumaton tutkimusryhmä selvittämään seksuaalista hyväksikäyttöä rauhanturvaoperaatioiden yhteydessä, vaatii uusi kampanjaryhmä CodeBlue.

Viime viikolla lanseeratun kampanjan mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö rauhanturvaoperaatioissa on huomattavasti raportoitua yleisempää. Vaikka YK:lla on käytössä nollatoleranssipolitiikka, käytännössä se ei toimi, AIDS Free World -järjestön alla toimiva kampanjaryhmä kritisoi.

Immuniteetin poistoa vaaditaan ei-sotilaalliselta rauhanturvahenkilökunnalta, sillä kampanjan mukaan juuri se syyllistyy rikkomuksiin useimmin.

"YK:n immuniteetti on suojaviitta, joka sallii rauhanturvaajien syyllistyvän julmuuksiin tietäen, että on epätodennäköistä, että heitä koskaan estetään, tutkitaan tai rangaistaan rikoksistaan", sanoo järjestön johtaja Paula Donovan.

YK:n rauhanturvaoperaatioiden yhteydessä tapahtuneet väärinkäytökset eivät ole uusi asia, mutta tänä keväänä asia on noussut jälleen pinnalle. Maaliskuussa vuoti julkisuuteen YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin raportti, jossa myönnettiin, että tapauksia on luultavasti paljon raportoitua enemmän. Huhtikuussa taas kävi ilmi, että Ranskan rauhanturvaajat ovat syyllistyneet lasten raiskauksiin Keski-Afrikan tasavallassa.

Vuonna 2014 seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia rauhanturvaoperaatioissa raportoitiin YK:n mukaan 79. Suurimpaan osaan tapauksista olivat CodeBluen mukaan syyllistyneet ne, joilla on immuniteetti.

YK:n peruskirja takaa immuniteetin kaikille sen henkilökunnan jäsenille ulkomailla, mutta pääsihteeri voi joissakin tapauksissa kumota oikeuden.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia