Hiv-lääkitystä saa yhä useampi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiv-lääkitystä saa yhä useampi

Etenkin pahimmin epidemiasta kärsivillä alueilla itäisessä ja eteläisessä Afrikassa lääkityksen saatavuus on kasvanut tuntuvasti, kiittelee YK:n aids-ohjelma.

Hivin hoitoon käytettävän antiretroviraalilääkityksen (arv) saatavuus on parantunut maailmalla tuntuvasti. Viime vuonna noin kaksi miljoonaa hiv-positiivista enemmän sai lääkitystä edellisvuoteen verrattuna, kiittelee YK:n hiv- ja aidsohjelma Unaids uudessa hiv-katsauksessaan.

Katsauksen mukaan viime vuoden lopulla noin 17 miljoonaa ihmistä, 46 prosenttia kaikista hiv-positiivisista, sai hoitoa. Erityisesti epidemiasta pahimmin kärsivät itäisen ja eteläisen Afrikan maat ovat kunnostautuneet. Niissä hiv-lääkitystä saavien osuus nousi 24 prosentista 54 prosenttiin vuosina 2010–2015.

Maailman terveysjärjestö WHO muutti viime syksynä suositustaan arv-lääkityksen saatavuudesta. Sen mukaan lääkitys on nyt aloitettava kaikille hiv-positiivisille mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Vanha suositus oli, että arv-hoito aloitetaan vasta, kun niin sanottujen auttajasolujen määrä on laskenut alle tietyn tason. Unaidsin mukaan moni maa on lähtenyt noudattamaan suositusta.

Katsauksen mukaan aids-kuolemien määrä on pudonnut 1,5 miljoonasta 1,1 miljoonaan vuosina 2010–2015. Samaan aikaan uusien tartuntojen määrä vuosittain on kuitenkin pysynyt suhteellisen samana. Parhaiten ovat menestyneet itäinen ja eteläinen Afrikka, jossa pudotusta uusissa tartunnoissa on ollut vuosina 2010–2015 neljä prosenttia. Monilla muilla alueilla lasku on ollut kuitenkin vähäisempää tai olematonta, ja Itä-Euroopassa sekä Keski-Aasiassa uusien tartuntojen määrä on jopa kasvanut.

Unaids peräänkuuluttaakin etenkin nuorten tartuntoihin puuttumista. Aiemmin esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef on kertonut, että nuorten aids-kuolemat ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia