Burundin levottomuudet uhkaavat levitä alueellisiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burundin levottomuudet uhkaavat levitä alueellisiksi

YK-asiantuntijat pelkäävät julmuuksia huomenna pidettävien presidentinvaalien seurauksena.

Burundin on määrä pitää huomenna tiistaina kiistellyt presidentinvaalit, joissa istuva presidentti Pierre Nkurunziza tavoittelee kolmatta kautta. Maassa on ollut huhtikuun lopulta asti mielenosoituksia ja kahakoita, ja YK:n asiantuntijat varoittavat, että ellei turvallisuusneuvosto puutu tilanteeseen, tuloksena saattaa olla laajamittaisia julmuuksia, jotka leviävät myös maan rajojen ulkopuolelle.

"Jos hallitus pitäytyy presidentinvaalien järjestämisessä nykyoloissa – mitä jopa entinen varapresidentti vastusti ennen maanpakoaan – vaalit eivät anna millään tavalla legitimiteettiä valituille viranomaisille. Päin vastoin, vaalit todennäköisesti johtavat suureen epävakauteen ja yhteenottoihin Burundissa, ja mahdollista on, että ne leviävät alueelle", asiantuntijat varoittavat viime perjantaina julkaistussa lausunnossaan.

Levottomuudet alkoivat, kun Nkurunziza ilmoitti tavoittelevansa kolmatta kautta, mitä oppositio pitää perustuslain vastaisena. Oppositio boikotoi myös kesäkuun lopulla pidettyjä parlamenttivaaleja, jotka kansainväliset tarkkailijat tuomitsivat epärehellisiksi.

Mielenosoituksissa ja kahakoissa on kuollut jo noin sata ihmistä, ja YK-asiantuntijoiden mukaan maassa on tapahtunut vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Oikeuslaitoksen jäseniä on joutunut pakenemaan, itsenäisiä medioita on suljettu ja oppositiojohtajia vangittu. Valtapuolueen nuorisosiipi on käynyt väkivalloin siviilejä vastaan.

Yli 145 000 burundilaista, lähes 1,5 prosenttia maan väestöstä, on paennut vaaliväkivallan seurauksena naapurimaihin, pääosin Tansaniaan sekä Ruandaan.

Maan pohjoisosissa on ollut myös kapinallisten ja armeijan välisiä kahakoita. Joidenkin tietojen mukaan kapinalliset olisivat tulleet Ruandasta, mutta myös toukokuun vallankaappausyrityksessä mukana ollut kenraali on väittänyt joukkojensa olleen mukana.

Presidentinvaaleja on levottomuuksien takia lykätty jo kertaalleen, mutta YK-asiantuntijoiden mukaan se ei ole muuttanut tilannetta.

Neuvotteluita opposition ja hallituksen välillä on viime päivät välittänyt Ugandan puolustusministeri Crispus Kiyonga. Neuvottelut kuitenkin keskeytettiin eilen, kun hallituksen edustajat eivät ilmestyneet paikalle. He olivat brittilehti Guardianin mukaan ärsyyntyneet opposition demokratiavaatimuksista ja tulkinneet ne vallankaappaushaluksi. Burundissa yritettiin vallankaappausta toukokuussa.

Tilanne huolestuttaa kansainvälistä yhteisöä, sillä Burundi toipuu yhä vuonna 2005 päättyneestä 12-vuotisesta sisällissodasta, jossa kuoli noin 300 000 ihmistä hutujen ja tutsien välisissä taisteluissa. Samaan aikaan naapurimaa Ruandassa tapahtui 800 000 ihmishenkeä vaatinut kansanmurha, jossa pääosin hutut murhasivat tutseja ja maltillisia hutuja. Viimeaikaisia kahakoita ei ole vielä pidetty etnisinä, mutta riski vanhojen haavojen avautumisesta on olemassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia