Aidsista tullut nuorten tauti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aidsista tullut nuorten tauti

Kansainväliset järjestöt ryhtyvät kampanjoimaan nuorten hiv-tartuntojen vähentämiseksi.

YK-järjestöt sekä liuta muita kansainvälisiä järjestöjä on käynnistänyt kampanjan, jonka tarkoituksena on puuttua nuorten hiv-tartuntoihin. Aidsista on tullut maailman toiseksi yleisin nuorten kuolinsyy, ja vaikka epidemian taltuttamisessa on muuten edetty, nuoret ovat jääneet taka-alalle, järjestöt sanovat.

Järjestöjen mukaan aids-kuolemat vähenevät kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi 10–19-vuotiaiden joukossa. Myöskään uudet infektiot eivät vähene yhtä nopeasti kuin muissa ikäryhmissä. Vain yhdellä neljästä alle 15-vuotiaasta on mahdollisuus saada taudin etenemistä hidastavaa arv-lääkitystä.

Suurin osa hiviä nyt kantavista 2,1 miljoonasta nuoresta sai tartunnan vähintään kymmenen vuotta sitten äidiltään raskauden tai synnytyksen aikana tai ensimmäisinä elinkuukausinaan, jolloin lääkitystä ei vielä ollut saatavilla. Moni ei ole koskaan saanut diagnoosia tai hoitoa ja on nyt kasvamassa aikuiseksi tietämättään edes kantavansa virusta, järjestöt kertovat.

YK:n aids-ohjelman UNAIDSin tavoitteena on päättää aids-epidemia vuoteen 2030 mennessä. Tällä viikolla Kenian presidentin Uhuru Kenyattan johdolla lanseeratun All in to #EndAdolescentAIDS -kampanjan tarkoituksena on muun muassa saada nuoret itse mukaan epidemian torjuntaan sekä lisätä juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityjä palveluita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia